Απειλές Προς Νοσηλευτές Του Δημοσίου Γιατί Εκφράζονται! (Doc)

0
52

Νοιώθετε αδικημένοι από διάφορες εξελίξεις που αφορούν τη δουλειά σας και θέλετε να εκφράσετε τον πόνο σας; Βουλώστε το γιατί θα χάσετε τη δουλειά σας!

Οι πιο πάνω αράδες μάς ήρθαν στο μυαλό διαβάζοντας εγκύκλιο που στάλθηκε από τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες τον περασμένο Οκτώβριο και στην ουσία καλεί τους νοσηλευτές που εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις για τις εξελίξεις στον εργασιακό τους χώρο, να πάψουν να το πράττουν γιατί αλλιώς θα διωχθούν πειθαρχικά.

Συγκεκριμένα, στις 22 του περασμένου Οκτωβρίου, ο Διευθυντής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Ανδρέας Ξενοφώντος απέστειλε προς τους προϊστάμενους όλων των δημόσιων Νοσοκομείων της Κύπρου, την ακόλουθη επιστολή:

«Πρόσφατα έχουν περιέλθει στην αντίληψη μου περιπτώσεις όπου νοσηλευτικοί λειτουργοί εκφράζουν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε θέμα που αφορούν στην άσκηση καθηκόντων τους, κατά παράβαση του νόμου (Άρθρο 62(2)).
Ως εκ τούτου παρακαλείστε όπως ενημερώσετε/επιστήσετε την προσοχή όλου του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσηλευτηρίου/Υπηρεσία σας πως οφείλουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους να συμμορφώνονται πάντοτε με τον Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο του 1990. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στο ΜΕΡΟΣ VI».

16-12-2013-fimwsi2

Ο κ. Ξενοφώντος άφησε την έμμεση απειλή για το τέλος: «Να αναφερθεί πως σύμφωνα πάντα με τον Νόμο, στην περίπτωση που οποιοσδήποτε Δημόσιος Υπάλληλος ενεργήσει ή παραλείψει κάτι με τρόπο που ισοδυναμεί με παράβαση οποιουδήποτε από τα καθήκοντα ή τις υποχρεώσεις, υπόκειται σε πειθαρχική δίωξη».

Σε μια δημοκρατική χώρα ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης. Ιδιαίτερα στο συνδικαλιστικό τομέα, το να εκφράζει ένας εργοδοτούμενος τις απόψεις του για τις συνθήκες υπό τις οποίες δουλεύει, είναι αναφαίρετο και συνταγματικό δικαίωμα.

Φαίνεται όμως πως στην Κύπρο αυτά δεν ισχύουν. Μάλιστα, υπάρχουν και νόμοι που ευλογούν τη φίμωση όσων θέλουν να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους. Αλλιώς ο κ. Ξενοφώντος (ο οποίος θα μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια από τη στιγμή που όλοι οι Κύπριοι πολίτες δουλεύουν υπό πρωτόγνωρες συνθήκες), δεν θα έστελνε την πιο πάνω επιστολή…

Φάνης Μακρίδης