Αποκαλυπτικό: 60 Χιλ. Από Την Τσέπη Του Φορολογούμενου, Στην Τσέπη Του Γ.Δ. Της CYTA!

0
63

Να τραβήσεις τα μαλλιά σου; Να κτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο; Να βγεις στους δρόμους και να ουρλιάξεις;

Τι να κάνεις απ’ όλα αυτά; Όταν πληροφορείσαι ότι το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA) έδωσε κατά χάρη 60 χιλιάδες ευρώ πέραν εκείνων που δικαιούταν στον τέως γενικό διευθυντή της, όχι μόνο να ουρλιάξεις και να φωνάξεις δικαιούσαι αλλά να τρελαθείς και να πάρεις μέχρι και όπλο και να ρίχνεις ντουφεκιές στον αέρα.

Στις 2 Ιουλίου 2012 ο τότε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της CYTA κ. Στάθης Κιττής και οι τότε διοικητικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να δώσουν στον τότε αποχωρούντα ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της κ. Φ. Σαββίδη πρόσθετη αμοιβή συνολικού καθαρού ποσού (μετά την αφαίρεση της φορολογίας) 60.000ευρώ!

«Πάρε τα δικαιώματά σου, αλλά πάρε και εξήντα χιλιάδες ευρώ δώρο από εμάς Πάρε για να έχεις…». Κάπως έτσι σκέφτηκαν αυτοί όλοι οι κύριοι τους οποίους η προηγούμενη Κυβέρνηση διόρισε για να προάγουν τα συμφέροντα της CYTA, των καταναλωτών της, να εξυπηρετούν το ούτω καλούμενο και καταταλαιπωρημένο δημόσιο συμφέρον. Βρε τους αθεόφοβους. Τελικά αυτού του δημόσιου συμφέροντος του άλλαξαν την πίστη σ’ αυτό τον τόπο.

Πρέπει να πούμε ότι το συμβόλαιο του τέως διευθυντή δεν προνoούσε τέτοιο φιλοδώρημα, ούτε και στους όρους προκήρυξης της θέσης υπήρχε οποιαδήποτε σχετική αναφορά. Άρα, αυτά τα χρήματα δόθηκαν παράνομα. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά το είπε εμφαντικά η Ελεγκτική Υπηρεσία με βούλα και υπογραφή. Η οποία μπήκε σε κατεπείγουσα επιστολή της στον πρόεδρο της CYTA κ. Στάθη Κιττή. Έστειλε την επιστολή με την ένδειξη «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ» στις 19 Νοεμβρίου 2012, αλλά οι κύριοι της CYTA βιάστηκαν να υλοποιήσουν την απόφασή τους μπας και δεν προλάβουν να φύγουν οι 60.000 ευρώ από τα ταμεία του ημικρατικού οργανισμού.

Γι’ αυτά, όμως, θα αναφερθούμε αύριο με περισσότερες λεπτομέρειες.
Ας δούμε, τώρα, ποιους λόγους επικαλέστηκε το διοικητικό συμβούλιο της CYTA για να δικαιολογήσει την απόφασή του για την παραχώρηση του παχυλού φιλοδωρήματος των 60 χιλ. ευρώ.

1. «Υπήρχε σχέδιο αμοιβών/κινήτρων που κάλυπτε και τον διευθυντή». Λάθος και ψεύδος μαζί. Το σχέδιο κάλυπτε υπαλλήλους της CYTA και όχι και το διευθυντή της, ο οποίος (διευθυντής) έχει προσωπικό συμβόλαιο και ισχύει μόνο όσα αυτό το συμβόλαιο προνοεί.

2. «Οι εταιρικοί στόχοι τα 3 τελευταία χρόνια είχαν επιτευχθεί/ξεπεραστεί με σημαντική συμβολή του διευθυντή». Άλλο και τούτο. Επειδή οι στόχοι είχαν επιτευχθεί, άντε μοιράζουμε χρήμα κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ; Για όνομα του Θεού, παιδιά. Θα πέσει κεραυνός να μας κάψει.Και τα δύο προηγούμενα χρόνια –πριν τα τρία τελευταία- που φαίνεται ότι δεν επιτεύχθηκαν/ξεπεραστεί μήπως θα έπρεπε να κόψουν από το μισθό του γενικού διευθυντή; Εκτός κι αν του έγιναν αποκοπές και δεν το ξέρουμε.

3. «Η παροχή κινήτρων προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία». Άλλα λέγει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην επιστολή της.

4. «Τα έτη 2007 και 2008 καταβλήθηκε-με απόφαση του προηγούμενου Συμβουλίου-στον ΑΕΔ, ποσό 55.000 ευρώ ως φιλοδώρημα». Ακούστε δικαιολογία κύριοι. Επειδή έδωσε το προηγούμενο συμβούλιο παράνομα 55 χιλιάδες ευρώ ως φιλοδώρημα στον προ του κ. Σαββίδη διευθυντή έπρεπε, με βάση το σκεπτικό του δ.σ., να δοθεί και στον κ. Σαββίδη. Κι ύστερα διερωτούμαστε γιατί οδηγείται στο χάος αυτός ο τόπος.

5. «Στα 5 χρόνια που ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής (ΑΕΔ) βρισκόταν στα ηνία της Αρχής είχαν παραχωρηθεί στο κράτος 334 εκ. ευρώ ως μέρισμα καθώς και πίστωση φόρου εισοδήματος ύψους 27 εκ. ευρώ». Επειδή το κράτος άρπαξε από τα ταμεία της CYTA τόσα πολλά εκατομμύρια τι έγινε, δηλαδή, αν πήρε και 60 χιλ. ευρώ ο αποχωρών γενικός διευθυντής; Λογική της χωματερής.

Θα επανέλθουμε με νέες λεπτομέρειες.

Ο Παρατηρητής