Χριστόφιας Για Ελληνικά Ομόλογα: «Δεν Αφορά Αποκλειστικά Την Κύπρο…»

0
104

Ο πρώην πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στα τέλη του Οκτωβρίου του 2011, ήξερε ότι πιθανόν να ερχόταν περαιτέρω κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, όμως, υποτίμησε την κατάσταση. Σ΄ αυτό το διόλου αυθαίρετο συμπέρασμα οδηγεί σαββατιάτικο ρεπορτάζ του «Πολίτη» που στηρίζεται σε περιεχόμενο εγγράφου.

Πρόκειται για πρακτικά της συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου στις 25 Οκτωβρίου του 2011, τα οποία σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, καταγράφουν την… επιπολαιότητα του τέως πρόεδρου. Αυτά τα πρακτικά, με βάση το ρεπορτάζ της εν λόγω εφημερίδας, ήταν ένας από τους λόγους που η Ερευνητική Επιτροπή διατύπωσε τη θέση ότι ο Χριστόφιας είναι ο «πρώτος και κύριος υπαίτιος για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας».

Στη συγκεκριμένη συνεδρία του Υπουργικού στις 25/10/2011 εξεταζόταν το ενδεχόμενο της περαιτέρω απομείωσης των ελληνικών χρεογράφων στην προγραμματισμένη για 26-27/10 σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι τρόποι αντίδρασης της κυπριακής πολιτείας σε μια τέτοια περίπτωση, .

Ο τότε Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας είχε θέσει σε εφαρμογή πλάνο αντίδρασης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άνθρωποι του υπουργείου ξενύχτησαν για να ετοιμάσουν τρία σχέδια νόμου, ώστε να είναι έτοιμη η Κύπρος να αντιμετωπίσει σε κάποιο βαθμό την πιθανότητα του κουρέματος των ελληνικών χρεογράφων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο τότε πρόεδρος υποτίμησε το θέμα.

Είναι ενδεικτικοί ο διάλογοι που έγιναν και αποκαλύπτει ο «Πολίτης»…

Καζαμίας: «Εάν ό μή γένειτο συμβεί κάτι την εβδομάδα που μεσολαβεί, τουλάχιστον να το έχουμε εγκριμένο για να το καταθέσουμε στη Βουλή, όπου εκεί μπορεί να γίνει συζήτηση και μπορεί να γίνει και οποιαδήποτε αλλαγή, εάν προκύψει κάτι…».

Χριστόφιας: «Κοίταξε εγώ δεν θεωρώ ότι είναι έγκλημα και αν συμβεί αυτή την εβδομάδα κάτι, εκείνο που φοβάσαι θα το πάθεις. Κάπου θα καταλήξουμε αύριο εμείς (σ.σ. στη σύνοδο κορυφής) και να έρθουμε την Τετάρτη και να πάρουμε απόφαση, δεν νομίζω ότι έχει κάποιος το δικαίωμα να μας κατηγορήσει. Δεν είναι την Κύπρο που αφορά το θέμα αποκλειστικά, είναι την Ελλάδα που αφορά και είναι οι παρενέργειες του Ελληνικού χρέους αυτές».

Καζαμίας: «Ναι, αλλά και πάνω στις τράπεζές μας».

Χριστόφιας: «Έτσι κι αλλιώς θα γλυτώσουν τώρα οι τράπεζες όταν το εγκρίνουμε;».

Καζαμίας: «Θα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αμέσως».
Σε άλλο σημείο, ο Χριστόφιας παρουσιάζεται να εφησυχάζει: «Εμείς είμαστε στη λιγότερο αχρεία θέση και υπάρχουν άλλοι που είναι πολύ χειρότερα».