ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το κυπριακό Predator επιμόλυνε κινητό Αιγύπτιου πολιτικού

Θύμα του κατασκοπευτικού λογισμικού ο υποψήφιος για την προεδρία Ahmed Tantawy σύμφωνα με το Citizen Lab

Το θέμα των παρακολουθήσεων επανέρχεται στο προσκήνιο, με την Κύπρο να αχνοφαίνεται στο κάδρο. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το κινητό τηλέφωνο πολιτικού προσώπου από την Αίγυπτο είχε επιμολυνθεί με το κακόβουλο λογισμικό Predator, το οποίο έχει διασυνδεθεί με τους δραστηριοποιούμενους στο νησί μας Ισραηλινούς επιχειρηματίες, Αβραάμ Σαχάκ Άβνι και Ταλ Ντίλιαν. Αμφότεροι παρουσιάζονται ως ιδρυτικά στελέχη της Intellexa, ενός Ομίλου που εμπορεύεται το Predator.

E-mail WiSpear στον ΔΗΣΥ για εξαγωγή σε Ολλανδία

Φερόμενο θύμα της παρακολούθησης είναι ο Ahmed Tantawy. Ο τελευταίος θα κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της χώρας του στις αρχές του 2024. Η σχετική είδηση είδε το φως της δημοσιότητας στην αιγυπτιακή διαδικτυακή εφημερίδα Mada Masr, ενώ αναδημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη και στο Middle East Eye, ιστοσελίδα που εδρεύει στο Λονδίνο και καταπιάνεται με θέματα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.
Στα ρεπορτάζ επεξηγείται πως μετά την ανακοίνωση του ενδιαφέροντoς του Tantawy για το αξίωμα του Προέδρου της Αιγύπτου, παραβιάστηκε η προσωπική τηλεφωνική συσκευή του με το γνωστό κατασκοπευτικό λογισμικό. Η Mada Masr επικαλείται, μάλιστα, έκθεση του γνωστού ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Citizen Lab.
Όπως σημειώνεται, το Citizen Lab, διαπίστωσε μετά από εξετάσεις ότι ή συσκευή iPhone του Tantawy είχε στοχοποιηθεί κατά την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου του 2023 και πιθανώς να είχε υποστεί επιθέσεις και σε άλλες περιπτώσεις.


«Λάμβανα επανειλημμένα μηνύματα που έλεγαν ότι το λογαριασμός μου στο WhatsApp είχε παραβιαστεί και με προσκαλούσαν να ανοίξω συγκεκριμένους συνδέσμους για να διορθώσω τα χακς» δήλωσε ο Tantawi στο Mada Masr. «Λάμβανα τα ίδια μηνύματα και μέσω SMS» πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο Ahmed Abdeen, σύμβουλος της εκλογικής εκστρατείας του πρώην βουλευτή Tantawy, επιβεβαίωσε ότι ο υποψήφιος για την προεδρία είχε αναθέσει μόνος του στο Citizen Lab το σάρωμα των συσκευών του. «Πήγαμε στο Citizen Lab για να ελέγξουμε το τηλέφωνο επειδή είχαμε ορισμένα σημάδια παραβίασης», δήλωσε ο Abdeen. «Υπήρχαν διαρροές πληροφοριών από την εκλογική εκστρατεία και υπήρξαν μερικά θέματα με τις κλήσεις που δέχτηκε το τηλέφωνο του Ahmed. Ήταν πολύ εμφανές ότι το τηλέφωνο δεν λειτουργούσε κανονικά», πρόσθεσε και κατέληξε: «Το Citizen Lab επιβεβαίωσε ότι το τηλέφωνο είχε μολυνθεί από το λογισμικό κατασκοπίας».
Η έκθεση του Citizen Lab δεν ανέφερε καμία συγκεκριμένη οντότητα υπεύθυνη για τις επιθέσεις, σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα Mada Masr.

 

Ο Παρατηρητής

Recent Posts

Γεγονός ο προαναγγελθέντας «γάμος» Κύπρου-ΗΠΑ για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος – Δεν προκύπτει θέμα με Τσιρίδου και κυρώσεις

Αυτό που ήταν εμφανές από τον Απρίλιο του 2023 μετά τις μαζικές αμερικανοβρετανικές κυρώσεις σε…

2 months ago

Πρόνοια παρακολούθησης δημοσιογράφων έστω υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου με τις βασικές του πρόνοιες, όπως…

2 months ago

Έπεσε η αυλαία μια δημοσιογραφικής μάχης που έδινα από τα τέλη του 2020

Την περασμένη εβδομάδα έπεσε η αυλαία μιας δημοσιογραφικής μάχης που έδινα τα τελευταία χρόνια. Το…

2 months ago

«Όχι» Ανωτάτου σε έξι πρόσωπα για περιεχόμενο επικοινωνίας που εμπλέκει και πρώην υπουργό

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χθες το πρωί αίτημα έξι φυσικών προσώπων και της δικηγορικής εταιρείας…

3 months ago

Επιμένουν ότι τα πυροβόλα της ΕΦ κατέληξαν στην Ουκρανία – «Είχαν σταματήσει την τουρκική επέλαση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας»

Τα ρυμουλκούμενα πολυβόλα που πώλησε το περασμένο καλοκαίρι η Κυπριακή Δημοκρατία και –στη βάση παραφιλολογίας-…

3 months ago

Στο ΤΑΕ Αρχηγείου μαρτυρίες και για το άθλημα του τζούντο – Ποινικές έρευνες για Κούμα και ΚΟΕ

Σε… ανακριτικό στάδιο βρίσκεται αριθμός υποθέσεων που διερεύνησε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού. ΤΟΥ…

4 months ago