E-mail WiSpear στον ΔΗΣΥ για εξαγωγή σε Ολλανδία

0
9559
Δυο μόλις ημέρες (13/11/2019) πριν λάβει διαστάσεις η υπόθεση του μαύρου βαν, ιδιοκτησίας της WS WiSpear, η εν λόγω εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων βρισκόταν σε επαφές με τον ΔΗΣΥ και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ζητώντας παροχή βοήθειας για υλοποίηση συμφωνίας της με υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας.\

Του Φάνη Μακρίδη

fanismakrides@gmail.com

Στις 13 Νοεμβρίου του 2019 η Θ. Κ., υπάλληλος της Ws Wispear, με ηλεκτρονικό της μήνυμα προς την ιδιαιτέρα του πρόεδρου του κόμματος (12:46), Α.Θ., την καλούσε να μεσολαβήσει ώστε να καταστεί εφικτή συνάντηση μεταξύ του Ταλ Ντίλιαν και της διευθύντριας της Υπηρεσίας Εμπορίου του αρμόδιου Υπουργείου, που τότε ήταν η κ. Νέλλη Κουλία.

Θέτει ερωτήματα για ΔΗΣΥ και σχέσεις με εταιρείες παρακολουθήσεων, ο Κολοκασίδης

ΔΗΚΟ: «Ερωτήματα για το βαθμό διασύνδεσης Νεοφύτου με εταιρεία παροχής συστημάτων παρακολούθησης»

Το ΑΚΕΛ μιλά για ισραηλινούς πράκτορες με τους οποίους συνδέεται ο Αβέρωφ

Ο ΔΗΣΥ απαντά σε ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ επιστρατεύοντας την έρευνα Η. Στεφάνου

Νέες βολές ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ κατά ΔΗΣΥ

Ο λόγος που ο κ. Ντίλιαν επιθυμούσε να συναντήσει την κ. Κουλία, σύμφωνα με τα όσα σημειώνονταν στο εν λόγω ηλεκτρονικό μήνυμα, ήταν διαγωνισμός που είχε προκηρύξει υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας για αγορά συστήματος και τον οποίο είχε κερδίσει η WsWispear.

Όπως επεξηγείτο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του Υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας έπρεπε να επικοινωνήσει με την υπηρεσία Εμπορίου του κυπριακού Υπουργείου για να λάβει σχετικές διευκρινίσεις. Γι΄ αυτό ζητείτο η μεσολάβηση από την γραμματειακή λειτουργό του ΔΗΣΥ, ώστε να διευθετηθεί συνάντηση μεταξύ του Ταλ Ντίλιαν και της Νέλλης Κουλία. Η Θ.Κ., μάλιστα, σημείωνε σε παρενθετική αναφορά της πως ο κ. Ντίλιαν είναι συνέταιρος του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι.

Το εν λόγω e-mail προωθήθηκε (13:43) από την ιδιαιτέρα του πρόεδρου του ΔΗΣΥ στο γραφείο του τότε υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργου Λακκοτρύπη και από εκεί στάλθηκε στην κ. Κουλία. Ακολούθησε, μάλιστα, τηλεφωνική επικοινωνία της υπαλλήλου των ισραηλινών συμφερόντων εταιρείας, Θ.Κ., με την τότε προϊστάμενη της κυπριακής υπηρεσίας Εμπορίου. Όπως προκύπτει, ωστόσο, δεν έγινε ποτέ συνάντηση, παρά μόνο συνεννόηση για να διατυπώσει γραπτώς το αίτημα του ο ίδιος ο Ισραηλινός επιχειρηματίας στην Υπηρεσία Εμπορίου.

Αργότερα την ίδια ημέρα, άλλη υπάλληλος εταιρείας του, η Α.Α., προώθησε μέσω e-mail γραπτό μήνυμα του Ταλ Ντίλιαν απευθείας στην κ. Νέλλη Κουλία. Σ΄ αυτό το δεύτερο e-mail, ο κ. Ντίλιαν σημείωνε πως αρμόδια κυβερνητικός λειτουργός του Υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας είχε αποταθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα στο Υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου για να λάβει κάποιες διαβεβαιώσεις για την WS Wispear. Ο κ. Ντίλιαν ενημέρωνε την Νέλλη Κουλία ότι «εκτιμά την άμεση της βοήθεια στο ζήτημα καθώς η εκπνοή του χρονοδιαγράμματος για τις υπογραφές του συμβολαίου πλησιάζει».

Βάσει της «διαδρομής» των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, το θέμα χειρίστηκε ο Π. Ε., ανώτερος λειτουργός του κυπριακού Υπουργείου. Ο τελευταίος, σύμφωνα με την έρευνά μας, έστειλε δυο τουλάχιστον e-mail σε αρμόδιο λειτουργό του Υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας στις 14 και 15 Νοεμβρίου και όταν κατέστη εφικτή η επικοινωνία τους τελικά, φέρεται να έδωσε κάποιες διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από μέρους της ευρωπαϊκής χώρας για την WsWispear. Να σημειωθεί ότι δεν χρειαζόταν να εκδοθεί κάποια ειδική άδεια σε σχέση με το προϊόν της ισραηλινών συμφερόντων εταιρείας που επρόκειτο να σταλεί στην κυβερνητική υπηρεσία της Ολλανδίας (είδος «διπλής χρήσης»).

 

Εκ του αποτελέσματος

Τα εν λόγω ηλεκτρονικά μηνύματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αποτέλεσαν αντικείμενο της ποινικής έρευνας που διατάχθηκε μετά τις 15 Νοεμβρίου του 2019 (προηγήθηκαν ανακοινώσεις από ΑΚΕΛ) και μετά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει τότε με το βαν παρακολουθήσεων του Ταλ Ντίλιαν.  Εκ του αποτελέσματος, προκύπτει πως ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, κατέληξαν πως δεν υπάρχει κάτι ποινικά επιλήψιμο σε σχέση με τα μηνύματα που στάλθηκαν από την WsWispear σε ΔΗΣΥ και Υπουργείο για τη συμφωνία με υπηρεσία της ολλανδικής κυβέρνησης. Βέβαια, το ακριβές μαρτυρικό υλικό για την υπόθεση από τους ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου και τον διορισθέντα ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, Ηλία Στεφάνου, δεν έχει γίνει γνωστό.

Εν τέλει για την υπόθεση που άρχισε να διερευνάται περί τα τέλη του Νοεμβρίου του 2019, καταδικάστηκε μόνο η WiSpear από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου (22/2/2022). Η εταιρεία ως νομικό πρόσωπο κρίθηκε ένοχη για κατηγορίες που αφορούσαν κυρίως παραβιάσεις του περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου. Της επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο ύψους 76.000 ευρώ. Οι κατηγορίες σε βάρος φυσικών προσώπων αποσύρθηκαν. Η WS Wispear, λίγους μήνες πριν από την καταδίκη της, είχε καταβάλει πρόστιμο ύψους 925.000 ευρώ που της επιβλήθηκε από την επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου (11/2021).

 

Τι δήλωσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι

Η ιδιαιτέρα του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις που μας έκανε τόνισε πως η Θ.Κ. που εργαζόταν στην WsWiSpear ήταν γνωστή της και αυτός είναι ο λόγος που η τελευταία της έστειλε το e-mail. Είπε πως προσωπικά ανέλαβε να το προωθήσει στο Υπουργείο Εμπορίου, λόγω της σχέσης της με την κα. Θ.Κ. «Ήταν λανθασμένη η απόφασή μου και ήδη έχω δώσει διευκρινίσεις γι΄  αυτό που έγινε», εξήγησε. Όταν ρωτήσαμε κατά πόσον το e-mail προωθήθηκε στο Υπουργείο ή προσωπικά στον τότε υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη, ανέφερε πως στάλθηκε στο γραφείο του και όχι στον ίδιο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον οποίο μιλήσαμε, δήλωσε πως ουδέποτε είχε ο ίδιος γνώση για το θέμα και πως η υπόθεση των e-mails απασχόλησε τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή Ηλία Στεφάνου που είχε διοριστεί περί τα τέλη του 2019 (28/11/2019), χωρίς να προκύψει οτιδήποτε. Τέλος, ανέφερε πως η εταιρεία δεν αντιμετωπίστηκε ευνοιοκρατικά.

Ο τότε υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας μας, είπε πως έλαβε γνώση για τα επίμαχα e-mail κάποια 24ωρα μετά που είχαν προωθηθεί. Διευκρίνισε πως δεν στάλθηκαν στο προσωπικό του e-mail, αλλά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του γραφείου του που διαχειρίζονταν λειτουργοί του Υπουργείου. Επανέλαβε πως έλαβε γνώση γι΄ αυτά ημέρες μετά την αποστολή τους.

Η κα Νέλλη Κουλία, η οποία κατά την επίμαχη περίοδο ήταν διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου, ανέφερε πως όσα είχε να πει για το θέμα τα είχε καταθέσει όταν έγινε η έρευνα. «Γι΄ αυτό τον λόγο δεν θα ήθελα να δηλώσω οτιδήποτε», εξήγησε. Θέλησε, ωστόσο, να διευκρινίσει πως το αίτημα της εταιρείας αντιμετωπίστηκε όπως όλα τα αιτήματα εταιρειών και ότι δεν υπήρξε ειδική μεταχείριση. Πάντως, όπως συνάγεται από την εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία που έχουμε στην κατοχή μας, το αίτημα της WsWispear δεν εξετάστηκε από την ίδια την κα Κουλία. Τα προώθησε σε αρμόδιο τμήμα της υπηρεσίας της.

Τέλος, μιλήσαμε και με λειτουργό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο οποίος εκ της θέσεως του είχε καλή γνώση της υπόθεσης. «Επικοινώνησε με την Υπηρεσία Εμπορίου η αρμόδια λειτουργός του Υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας και ζήτησε απλώς διευκρινίσεις για την εταιρεία. «Άλλωστε, δεν υπήρχε θέμα έκδοσης άδειας εξαγωγής για την Ολλανδία, βάσει του ενδοενωσιακού δικαίου» κατέληξε.

Εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος των κ.κ. Ντίλιαν και Άβνι με τον οποίο επικοινωνήσαμε δεν θέλησε να κάνει καμία τοποθέτηση για τα ηλεκτρονικά μηνύματα.

Όλοι όσοι μας μίλησαν επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα των e-mails και ανέφεραν ότι αποτέλεσαν αντικείμενο της ποινικής έρευνας που διατάχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 με αφορμή την υπόθεση του βαν.

 

Τα emails και τα πρόσωπα

Τα e-mails περιήλθαν στην κατοχή μας στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Αύγουστο για τα λογισμικά παρακολούθησης. Αφορμή ήταν η υπόθεση του Predator που απασχολεί την Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό, το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη παρακολουθείτο μέσω Predator για περίοδο 10 εβδομάδων, ενώ έγινε απόπειρα επιμόλυνσης της συσκευής του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Το λογισμικό αυτό συνδέεται άμεσα με εταιρείες συμφερόντων του κ. Ντίλιαν. Ο τελευταίος στη βάση τεκμηρίων συνδέεται με τον Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, που φερόταν να ήταν για κάποια περίοδο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο. Ιδιότητα υπό την οποία, σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον είχε συναντήσει στα γραφεία του ΔΗΣΥ στην Πινδάρου.

Με σειρά δημοσιευμάτων τεκμηριώσαμε και τη διασύνδεση μεταξύ Ντίλιαν και Άβνι, αλλά και με τις εταιρείες που εμπορεύονται το Predator στην Ελλάδα. Οι ίδιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται στα e-mail, παρουσιάζονταν να συμμετείχαν σε εταιρείες συμφερόντων και των δυο επιχειρηματιών, αλλά και σε ελλαδικές επιχειρηματικές οντότητες που ελέγχονται από τον κ. Ντίλιαν.

Είναι ενδεικτικό ότι η Θ.Κ. που εμφανίζεται στo e-mail προς τον ΔΗΣΥ ως βοηθός του κ. Ντίλιαν, ήταν και αξιωματούχος τουλάχιστον πέντε εγγεγραμμένων στην Κύπρο εταιρειών του κ. Άβνι. Μάλιστα, στέλνει e-mail για λογαριασμό του κ. Ντίλιαν μέσω ηλεκτρονικής διεύθυνσης που παραπέμπει σε ονομασία εταιρείας του Άβνι. Επικαλείται μάλιστα το μικρό όνομα του τελευταίου στο μήνυμα που στέλνει στην ιδιαιτέρα του πρόεδρου του ΔΗΣΥ. Η Θ.Κ. στις 24/6/2021 εκλέχθηκε και ως «Σύμβουλος-Διαχειριστής» της Ελλαδικής εταιρείας «Apollo Technologies». Πρόκειται για μια εκ των επιχειρηματικών οντοτήτων που ελέγχθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας μετά από τις καταγγελίες για παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Η 42χρονη  Α.Α. που εμφανίζεται να προωθεί το δεύτερο e-mail για λογαριασμό του κ. Ντίλιαν, συνδέεται απευθείας με το Predator. Είναι αξιωματούχος της εγγεγραμμένης στο Εθνικό Μητρώο Εταιρειών της Ουγγαρίας Cytrox Holdings Zrt. που δημιούργησε το λογισμικό Predator. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και «κύριος αξιωματούχος» της.

Ως γνωστόν, εταιρικό στέλεχος της Cytrox είναι και ο Γιαρόν Λεβγκόρεν. Πρόκειται για τον άνθρωπο, ο οποίος στην ουσία διασυνδέει το Predator με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν που διερεύνησαν οι κυπριακές Αρχές. Αυτή η σχέση αποκαλύφθηκε στον «Φ» στις 17/8/2022. Τον Φεβρουάριο του 2020 και λίγους μήνες μετά την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των Ταλ Ντίλιαν (WiSpear – Intellexa) και Αβραάμ Σαχάκ Άβνι (NCIS) για το βαν, οι δύο τους παρέδωσαν τον έλεγχο της κυπριακής εταιρείας Poltrex στον Λεβγκόρεν. Η Poltrex είχε δηλωμένη ως διεύθυνση το Novel Tower της Λάρνακας όπου ήταν σταθμευμένο το διαβόητο όχημα παρακολουθήσεων, αλλά και συστεγάζονταν οι εταιρείες των Ντίλιαν και Άβνι. Η εταιρεία συμφερόντων του Ντίλιαν, Intellexa, ήταν η μοναδική μέτοχος της Poltrex, στην οποία ως αξιωματούχος (διευθυντής και γραμματέας) παρουσιαζόταν ο Άβνι. Όλα αυτά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.

Θυμίζουμε ακόμη ότι η WiSpear στην κυριότητα της οποίας ήταν το βαν παρακολουθήσεων, έχει μετονομαστεί σε Passitora Ltd και έχει ως έδρα τη Λεμεσό. Η εν λόγω επιχειρηματική οντότητα (WiSpear/Passitora), συμφερόντων του Ντίλιαν, αγόρασε τη Cytrox το 2018. Υπενθυμίζουμε ότι η Cytrox είχε αναπτύξει το λογισμικό Predator.

Ως κύρια μέτοχος της συνδεόμενης με Κύπρο Cytrox, εμφανίζεται η εγγεγραμμένη στις Παρθένες Νήσους ALIADA GROUP INC. Η τελευταία συνδέεται με τη σειρά της με την Wispear/Passitora, αλλά και την Intellexa. Όλες συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν. Του ανθρώπου που απασχόλησε τις κυπριακές Αρχές με το όχημα παρακολουθήσεων και φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις εταιρείες στην Ελλάδα που παρουσιάζονται να έχουν ως αντικείμενο λογισμικά παρακολούθησης όπως το Predator. Ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι σε προσωπική του ιστοσελίδα δηλώνει συνιδρυτής του Ομίλου Intellexa.

Leave a Reply