Featured

Ο Κούμας πίσω από την ABC σύμφωνα με πόρισμα και μαρτυρία –Διαψεύδει ο Άκης Αβρααμίδης

Το πόρισμα της έρευνας για ενδεχόμενο ασυμβίβαστο του πρόεδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γιώργου Κούμα, παρουσιάζει τον τελευταίο ως το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την εταιρεία που κάνει παραγωγή τηλεοπτικών παιχνιδιών του κυπριακού πρωταθλήματος στη βάση συμβολαίου με την ΚΟΠ.

Του Φάνη Μακρίδη

Με άλλα λόγια, προβάλλεται η θέση ότι ο Γιώργος Κούμας ενώ είναι πρόεδρος της ΚΟΠ, είναι και ο επιχειρηματίας πίσω από την εταιρεία που έχει κερδίσει την προσφορά από την Ομοσπονδία (2019) για να κάνει τηλεοπτικές παραγωγές. Η εν λόγω επιχειρηματική οντότητα είναι η ABC BC BROADCASTING CORPORATION LTD.

Το σχόλιο μας που έφτασε μέχρι τη βραχεία λίστα του παγκόσμιου δημοσιογραφικού διαγωνισμού της AIPS -Εταιρείες κρυμμένες στις Παρθένες Νήσους και στις Σεϋχέλες, με συμβόλαια εκατομμυρίων

Οι νομικοί Ηλίας Στεφάνου και Ευθύμιος Θ. Ευθυμίου, που διορίστηκαν από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού να διερευνήσουν ενδεχόμενο ασυμβίβαστο σε σχέση με τον κ. Κούμα, με βάση το μαρτυρικό υλικό (πέραν των 6.000 σελίδων) που συνέλλεξαν, φέρονται να σημειώνουν ότι η σχέση του πρόεδρου της ΚΟΠ με την εν λόγω εταιρεία συνιστά ασυμβίβαστο. Εντοπίζουν, δηλαδή, σύγκρουση συμφερόντων σε βάρος του κ. Κούμα.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στο πόρισμα των προαναφερθέντων ερευνώντων λειτουργών που διορίστηκαν από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, σημειώνονται οι ακόλουθες παράμετροι:

  • Καταγράφεται το ιστορικό για την δραστηριοποίηση του κ. Κούμα στον τομέα των τηλεοπτικών παραγωγών αθλητικών γεγονότων, μέσω της εταιρείας του Triple AAA. Επεξηγείται, επίσης, ότι η τελευταία αγόρασε μεταξύ των ετών 2013 και 2014 τον εξοπλισμό της εταιρείας Lumiere TV του Άκη Αβρααμίδη, νυν διευθυντή της ABC. Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα δεν έγινε γνωστή ποτέ η αντιπαροχή γι΄ αυτή την επιχειρηματική πράξη. Οι ερευνώντες λειτουργοί φέρονται να σημειώνουν ότι η Triple AAA από το 2014 δραστηριοποιείται στις εγκαταστάσεις της πρώην Lumiere TV στα Πυργά, χωρίς να είναι γνωστό υπό ποιο καθεστώς.
  • Πληροφορίες μας για το πόρισμα, σημειώνουν πως το 2019 ιδρύθηκε η ABC στον ίδιο χώρο για σκοπούς παραγωγών και σχολιασμού παιχνιδιών, κάτι που ίσχυε μέχρι πρότινος στη βάση μαρτυρίας. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και η Triple AAA.
  • Φέρονται να καταγράφονται οι συνθήκες υπό τις οποίες η ABC κέρδισε προσφορά από την ΚΟΠ το καλοκαίρι του 2019. Η ABC σύμφωνα με μαρτυρία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.
  • Οι δυο εταιρείες (Triple AAA και ABC), σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα, εργάζονται στον ίδιο χώρο με κοινό προσωπικό.
  • Και οι δυο εταιρείες λειτουργούσαν επιχειρησιακά υπό το ίδιο πρόσωπο, έναν Ελληνοκύπριο.  Ο τελευταίος φέρεται σύμφωνα με το μαρτυρικό υλικό των ερευνώντων λειτουργών να υπέγραφε για την ABC, αλλά προέβαινε ταυτόχρονα σε ενέργειες εκπροσώπησης και της Triple AAA.
  • Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά σε μαρτυρία που θέλει τον Άκη Αβρααμίδη να ανέφερε ότι μετέβη στο γραφείο του Γιώργου Κούμα δηλώνοντας ότι πάει να συμβληθεί επιχειρηματικά με τον τελευταίο. Ο κ. Αβρααμίδης φερόταν να παρουσιάζει συγγενικό του πρόσωπο, ως το άτομο που θα αναλάμβανε την ABC.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες στο μαρτυρικό υλικό περιλαμβάνονται αναφορές που αναφέρουν ότι ο κ. Αβρααμίδης δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα όπως η ίδρυση της ABC.

 

Πού είναι το μεπτό;

Την περασμένη Πέμπτη (28/09) επικοινωνήσαμε και με τον Γιώργο Κούμα, αλλά και με τον δικηγόρο Χρίστο Τριανταφυλλίδη που τον εκπροσωπεί μαζί με τον Μάριο Ορφανίδη. Δεν κατέστη δυνατό να μιλήσουμε. Είμαστε σε αναμονή για τις θέσεις τους επί του προκειμένου. Να σημειωθεί ότι ο κ. Κούμας στις 14 του περασμένου Ιουνίου είχε αναφέρει σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών πως δεν έχει καμία σχέση με την ABC.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον εκ των διευθυντών της ABC Άκη Αβρααμίδη, θέσαμε προς σχολιασμό το ασυμβίβαστο που αφορά την εταιρεία του και τον πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα. Ο κ. Αβρααμίδης μάς ανέφερε πως είναι στον κλάδο από το 1994.

«Έχω συνεργαστεί με τον κ. Κούμα και είναι φίλος μου» είπε για να προσθέσει πως αυτό επί της ουσίας αυτό δεν σημαίνει τίποτα και είναι λογικό λόγω της δραστηριοποίησής του στον κλάδο. Συμπλήρωσε πως δεν μπορεί να είναι υπόλογος σε κανέναν. Πρόσθεσε πως έχει συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και την Primetel. Εξήγησε ότι εισήγαγε από την Ελλάδα τέσσερα οχήματα εξωτερικών μεταδόσεων. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η εταιρεία του είναι συμβεβλημένη με την ABC Ελλάδας και θα συνεργαστούν για να μεταδώσουν τελικό διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA). Όταν μας ανέφερε πως η έδρα της ABC Κύπρου είναι στη Λευκωσία, του υποδείξαμε πως στη βάση μαρτυριών συστεγαζόταν με την Triple AAA για ένα μεγάλο διάστημα στα Πυργά. Απάντησε λέγοντας πως αυτό δεν σημαίνει κάτι, εξηγώντας πως «αν εγώ αποφάσισα για πρακτικούς λόγους να ενοικιάσω στα Πυργά, όπου στεγαζόταν μια εταιρεία που εγώ δημιούργησα παλιότερα (σημ. αναφερόταν στην Lumiere), πού είναι το μεμπτό;».

 

Ο Παρατηρητής

Recent Posts

Γεγονός ο προαναγγελθέντας «γάμος» Κύπρου-ΗΠΑ για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος – Δεν προκύπτει θέμα με Τσιρίδου και κυρώσεις

Αυτό που ήταν εμφανές από τον Απρίλιο του 2023 μετά τις μαζικές αμερικανοβρετανικές κυρώσεις σε…

2 months ago

Πρόνοια παρακολούθησης δημοσιογράφων έστω υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου με τις βασικές του πρόνοιες, όπως…

2 months ago

Έπεσε η αυλαία μια δημοσιογραφικής μάχης που έδινα από τα τέλη του 2020

Την περασμένη εβδομάδα έπεσε η αυλαία μιας δημοσιογραφικής μάχης που έδινα τα τελευταία χρόνια. Το…

2 months ago

«Όχι» Ανωτάτου σε έξι πρόσωπα για περιεχόμενο επικοινωνίας που εμπλέκει και πρώην υπουργό

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χθες το πρωί αίτημα έξι φυσικών προσώπων και της δικηγορικής εταιρείας…

3 months ago

Επιμένουν ότι τα πυροβόλα της ΕΦ κατέληξαν στην Ουκρανία – «Είχαν σταματήσει την τουρκική επέλαση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας»

Τα ρυμουλκούμενα πολυβόλα που πώλησε το περασμένο καλοκαίρι η Κυπριακή Δημοκρατία και –στη βάση παραφιλολογίας-…

3 months ago

Στο ΤΑΕ Αρχηγείου μαρτυρίες και για το άθλημα του τζούντο – Ποινικές έρευνες για Κούμα και ΚΟΕ

Σε… ανακριτικό στάδιο βρίσκεται αριθμός υποθέσεων που διερεύνησε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού. ΤΟΥ…

4 months ago