ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εισαγελικές Αρχές ερευνούν ενδεχόμενο ξέπλυμα μέσω Κύπρου και του τραπεζικού κολοσσού BNP Paribas -Εξετάζονται συναλλαγές 220 εκατ. ευρώ της T.C.R.

Είδηση-βόμβα που εμπλέκει κυπριακή εταιρεία σε έρευνα για ξέπλυμα 220 εκατομμυρίων ευρώ μέσω υποκαταστήματος του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού BNP Paribas, ανέδειξε προχθές η γνωστή εφημερίδα της χώρας της δυτικής Ευρώπης Le Mοnde.

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΜΑΚΡΙΔΗ

Η είδηση λαμβάνει διαστάσεις αν αναλογιστούμε ότι πέραν του γεγονότος ότι διερευνάται ο ρόλος της Κύπρου κι ενός μεγάλου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, προέκυψαν υποψίες όταν ομοσπονδιακοί ερευνητές των ΗΠΑ (FBI) έθεσαν υπό το μικροσκόπιό τους τα οικονομικά δίκτυα της ομάδας Wagner. Πρόκειται για τον μισθοφορικό στρατό που πολεμούσε στην Ουκρανία, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων. Είχε ως ηγέτη τον αμφιλεγόμενο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος λίγο μετά την κριτική που έκανε στο Κρεμλίνο έχασε τη ζωή του όταν κατέπεσε το ιδιωτικό του τζετ (περασμένος Αύγουστος).

Η εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία, η οποία είναι το αντικείμενο της έρευνας που διεξάγουν σε συνεργασία αρχές της Γαλλίας και των ΗΠΑ, είναι η T.C.R. INTERNATIONAL LTD. Η εν λόγω επιχειρηματική οντότητα, όπως διαπιστώσαμε, έχει εγγραφεί στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών τον Οκτώβριο του 2013 (31/10/2013) και είναι ενεργή. Στην εταιρική της δομή συμμετέχουν τέσσερις Ελληνοκύπριοι. Ως γραμματέας της παρουσιάζεται νομικό πρόσωπο, δηλαδή άλλη εταιρεία παροχής υπηρεσιών.  Η τελευταία, καθώς και η  T.C.R. INTERNATIONAL LTD σχετίζονται με δικηγορικό γραφείο που εδρεύει στη Λευκωσία.

Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, το γεγονός ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Le Monde που υπογράφουν οι Anne Michel  and Abdelhak El Idrissi, την έρευνα σε βάρος της T.C.R. επιβεβαιώνουν και οι εισαγγελικές Αρχές του Παρισιού.

Το δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η BNP Paribas πιάστηκε σε μια κυπριακή έρευνα για ξέπλυμα χρήματος», σημειώνει ότι η «γαλλική τράπεζα διαχειρίστηκε επενδύσεις αξίας μερικές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για λογαριασμό κυπριακής εταιρείας την οποία εξετάζουν Γάλλοι και Αμερικανοί ερευνητές».

Οι δυο δημοσιογράφοι της γαλλικής εφημερίδας, εξηγούν ότι «είναι μια ευαίσθητη υπόθεση, η οποία εμπλέκει δικαστικές Αρχές και στις δυο άκρες του Ατλαντικού. Γάλλοι ερευνητές άνοιξαν προκαταρκτική έρευνα τον Ιούνιο για μεγάλης κλίμακας νομιμοποίηση εσόδων, όπως επιβεβαιώθηκε στη Le Monde από το γραφείο του εισαγγελέα στο Παρίσι. Η έρευνα εξετάζει μερικές ύποπτες οικονομικές ροές που έγιναν μεταξύ του 2019 και του 2021 μέσω της T.C.R. International Limited, εγγεγραμμένης στην Κύπρο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η  TCR International διενήργησε επενδυτικές συναλλαγές εκ μέρους των πελατών της με την BNP Paribas Securities Services, ένα υποκατάστημα του γαλλικού ομίλου BNP Paribas, που ενεργεί ως τραπεζικός του εταίρος».

Στο ρεπορτάζ της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας, προστίθεται πως η δικαστική διαδικασία –που είναι υπό την επίβλεψη της Εθνικής Δικαιοδοσίας για την Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος (JUNALCO), ενός εξειδικευμένου διαπεριφερειακού τμήματος του εισαγγελικού γραφείου όπως επεξηγείται, έχει ανατεθεί στο τμήμα δικαστικών έρευνών του Υπουργείου Οικονομικών, γνωστό ως SEJF.

Στη συνέχεια παρατίθεται αυτούσια τοποθέτηση από το γραφείο του εισαγγελέα στο Παρίσι: «Μεταξύ του 2019 και του 2021, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και δολάρια κυκλοφορούσαν μετρητά μέσω των τραπεζικών λογαριασμών της TCR International στη Γαλλία, τα οποία κεφάλαια είχαν ενδεχομένως αμφισβητούμενη προέλευση ενώ οι ροές ήταν χωρίς σαφή οικονομική λογική». Οι συντάκτες του ρεπορτάζ προσθέτουν ότι τα εν λόγω ποσά υπολογίζονται ότι αντιστοιχούν με πέραν των €220 εκατ. και συμπληρώνουν ότι «οι πελάτες της TCR είναι, επίσης, στην καρδιά των ερευνών».

Επιπλέον, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι η TCR International Limited «προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες επενδύσεων και διαχειρίζεται κεφάλαια διεθνώς, ενώ το πελατολόγιό της περιλαμβάνει εταιρείες και άτομα υψηλού εισοδήματος. Από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2022, οι Υπηρεσίες Κεφαλαιαγοράς της BNP Paribas παρείχαν σε αυτήν την κυπριακή εταιρεία «υπηρεσίες φύλαξης» – που περιλαμβάνουν τη διαφύλαξη μετοχών και ομολόγων εξ ονόματος θεσμικών πελατών σε αφιερωμένους «λογαριασμούς μετρητών ή αξιογράφων». Μαζί με άλλες μεγάλες διεθνείς τράπεζες, η BNP Paribas αποτελεί έναν από τους κύριους πάρχους αυτού του είδους υπηρεσιών στον κόσμο».

Οι Γάλλοι ερευνητές επιχειρούν να διαπιστώσουν κατά πόσον η TCR International εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας και πιο συγκεκριμένα αν έκανε την απαραίτητη έρευνα (KYC-Know Your Client) πριν προβεί στις εν λόγω μεταφορές χρημάτων.

Πάντως, αν και όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η υπόθεση της TCR προέκυψε όταν οι ΗΠΑ εξέταζαν δίκτυα που συνεργάζονταν με την Wagner και τον Πριγκόζιν, εντούτοις οι έρευνες των Γάλλων δεν έχουν δείξει καμιά σχετική διασύνδεση.

Η TCR International σε γραπτή τοποθέτησή της στη Le Monde ξεκαθάρισε: «Κατηγορηματικά αρνούμαστε ότι είχαμε οποτεδήποτε σχέσεις με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν και/ή την ομάδα Wagner. Υποβαλλόμαστε σε έλεγχο από δυο ανεξάρτητες εταιρείες δυο φορές τον χρόνο».

Εξάλλου, δικηγόρος της κυπριακής εταιρείας δήλωσε στο γαλλικό έντυπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έγινε ξέπλυμα χρήματος μέσω της TCR αναφερόμενος σε διαδικασίες που ακολουθούνται προκειμένου όλες οι δραστηριότητες της εταιρείας να είναι νομότυπες.

Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι στις 17 Μαΐου του 2023 αρμόδιο τμήμα του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών είχε στείλει ειδοποίηση στις δικαστικές Αρχές, αναφέροντας ύποπτες ροές από την TCR International Limited.

 

 

Ο Παρατηρητής

Recent Posts

Γεγονός ο προαναγγελθέντας «γάμος» Κύπρου-ΗΠΑ για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος – Δεν προκύπτει θέμα με Τσιρίδου και κυρώσεις

Αυτό που ήταν εμφανές από τον Απρίλιο του 2023 μετά τις μαζικές αμερικανοβρετανικές κυρώσεις σε…

2 months ago

Πρόνοια παρακολούθησης δημοσιογράφων έστω υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου με τις βασικές του πρόνοιες, όπως…

2 months ago

Έπεσε η αυλαία μια δημοσιογραφικής μάχης που έδινα από τα τέλη του 2020

Την περασμένη εβδομάδα έπεσε η αυλαία μιας δημοσιογραφικής μάχης που έδινα τα τελευταία χρόνια. Το…

2 months ago

«Όχι» Ανωτάτου σε έξι πρόσωπα για περιεχόμενο επικοινωνίας που εμπλέκει και πρώην υπουργό

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χθες το πρωί αίτημα έξι φυσικών προσώπων και της δικηγορικής εταιρείας…

3 months ago

Επιμένουν ότι τα πυροβόλα της ΕΦ κατέληξαν στην Ουκρανία – «Είχαν σταματήσει την τουρκική επέλαση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας»

Τα ρυμουλκούμενα πολυβόλα που πώλησε το περασμένο καλοκαίρι η Κυπριακή Δημοκρατία και –στη βάση παραφιλολογίας-…

3 months ago

Στο ΤΑΕ Αρχηγείου μαρτυρίες και για το άθλημα του τζούντο – Ποινικές έρευνες για Κούμα και ΚΟΕ

Σε… ανακριτικό στάδιο βρίσκεται αριθμός υποθέσεων που διερεύνησε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού. ΤΟΥ…

4 months ago