ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καταδικάστηκε γιατρός και κλινική για το θάνατο του διευθυντή της Πολιτικής Αεροπορίας –Αποζημίωση 245.000 ευρώ

 

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΜΑΚΡΙΔΗ

Απόφαση καταπέλτης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Ο πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αλέξανδρος Παναγιώτου έκρινε ένοχους ένα νομικό και ένα φυσικό πρόσωπο για τον θάνατο του πρώην διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Ιάκωβο Δημητρίου.

Επιδίκασε ταυτόχρονα αποζημίωση συνολικού ύψους 245.000 ευρώ (€228.000,00 ως ποσό εξάρτησης και €17.000,00 ως ποσό για απώλεια -bereavement) υπέρ των δυο εναγουσών, Χριστιάνας Δημητρίου (σύζυγος του θανόντα) και Μαρίνας Δημητρίου, ως διαχειρίστριες της περιουσίας του θανόντα.

Όπως σημειώνει στην κατακλείδα της έκτασης 55 σελίδων απόφασή του ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου, Αλέξανδρος Παναγιώτου, ο εναγόμενος 2 Δρ Σταύρος Χαραμής, ο οποίος ασκούσε καθήκοντα ιατρού του τμήματος α΄ βοηθειών του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου Saint Raphael Private Hospital «παρέβηκε το καθήκον επιμέλειας που είχε προς τον αποβιώσαντα».

Και συμπληρώνει ότι ο Ιάκωβος Δημητρίου «βασιζόμενος στην δεξιότητα που αναμενόταν από ένα γιατρό Α Βοηθειών, περιήλθε υπό την φροντίδα του, στο Τμήμα Α Βοηθειών της κλινικής της εναγομένης 1. Η αποτυχία του εναγομένου 2 (Δρ Σταύρος Χαραμής) να εκτιμήσει σωστά την κλινική εικόνα του αποβιώσαντος σε συνδυασμό με το ιστορικό του, είχε σαν αποτέλεσμα να προβεί σε λάθος διάγνωση, με συνέπεια τον θάνατο του αποβιώσαντος από έμφραγμα του μυοκαρδίου, το οποίο ο εναγόμενος 2 απέτυχε να διαγνώσει».

Για την εναγόμενη 1 που είναι η εταιρεία Saint Raphael Private Hospital Limited, ο Δικαστής αναφέρει στην κατάληξη της ετυμηγορίας του «ως ο εργοδότης του εναγομένου 2, ευθύνεται εκ προστήσεως για όλες τις αμελείς πράξεις και παραλείψεις του».

Αντίθετα οι δυο άλλοι κατηγορούμενοι που ήταν διευθυντές της ιδιοκτήτριας εταιρείας της ιδιωτικής κλινικής, αθωώθηκαν, καθώς κρίθηκε πως «δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις πιο πάνω αμελείς πράξεις ή παραλείψεις του εναγομένου 2».

Τις ενάγουσες, διαχειρίστριες της περιουσίας του αποβιώσαντα κ. Ιάκωβου Δημητρίου, εκπροσώπησε ο δικηγόρος Σίμος Αγγελίδης με την κ. Ευγενίου («ΑΝΔΡΕΑΣ Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΔΕΠΕ») και τον κ. Λαυρέντη Δημητρίου.

Όπως προκύπτει από τα γεγονότα της υπόθεσης ο Ιάκωβος Δημητρίου το απόγευμα της 19ης Απριλίου του 2014 είχε αισθανθεί αδιαθεσία και πόνο στο στήθος. Μαζί με τη σύζυγό του και λόγω συμφόρησης ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας αποφάσισαν να μεταβούν στο τμήμα πρώτων βοηθειών του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου., πράγμα που έγινε περί τις 17:00.

Ο καταδικασθείς γιατρός, ωστόσο, θεώρησε πως ο πόνος ήταν απλώς μυϊκός. Χορήγησε ένεση και έδωσε εξιτήριο στον κ. Δημητρίου με σύσταση για λήψη μυοχαλαρωτικών αναβράζοντων δισκίων. Ο αποβιώσας είχε επιστρέψει με τη σύζυγό του στην οικία τους περί τις 19:00. Ωστόσο, περί τις 03:00 τα ξημερώματα της επομένης (20/4/2014) παρουσίασε αιφνίδια επιδείνωση της κατάστασης του.

Όταν στις 03:30 έφτασε το ασθενοφόρο της κλινικής που είχε ειδοποιήσει η σύζυγός του, ο ασθενής είχε χάσει τις αισθήσεις του και είχε μελανιάσει. Τα μέλη του προσωπικού του ασθενοφόρου προσπάθησαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες χωρίς αποτέλεσμα και ακολούθως ειδοποίησαν ασθενοφόρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Όταν ο ασθενής μεταφέρθηκε στο δημόσιο νοσηλευτήριο απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στις 21.4.2014 διενεργήθηκε νεκροψία, η οποία κατέδειξε ότι ο θάνατος του Ιάκωβου Δημητρίου προήλθε από έμφραγμα μυοκαρδίου.

Ο Παρατηρητής

Recent Posts

Γεγονός ο προαναγγελθέντας «γάμος» Κύπρου-ΗΠΑ για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος – Δεν προκύπτει θέμα με Τσιρίδου και κυρώσεις

Αυτό που ήταν εμφανές από τον Απρίλιο του 2023 μετά τις μαζικές αμερικανοβρετανικές κυρώσεις σε…

2 months ago

Πρόνοια παρακολούθησης δημοσιογράφων έστω υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου με τις βασικές του πρόνοιες, όπως…

2 months ago

Έπεσε η αυλαία μια δημοσιογραφικής μάχης που έδινα από τα τέλη του 2020

Την περασμένη εβδομάδα έπεσε η αυλαία μιας δημοσιογραφικής μάχης που έδινα τα τελευταία χρόνια. Το…

2 months ago

«Όχι» Ανωτάτου σε έξι πρόσωπα για περιεχόμενο επικοινωνίας που εμπλέκει και πρώην υπουργό

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χθες το πρωί αίτημα έξι φυσικών προσώπων και της δικηγορικής εταιρείας…

3 months ago

Επιμένουν ότι τα πυροβόλα της ΕΦ κατέληξαν στην Ουκρανία – «Είχαν σταματήσει την τουρκική επέλαση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας»

Τα ρυμουλκούμενα πολυβόλα που πώλησε το περασμένο καλοκαίρι η Κυπριακή Δημοκρατία και –στη βάση παραφιλολογίας-…

3 months ago

Στο ΤΑΕ Αρχηγείου μαρτυρίες και για το άθλημα του τζούντο – Ποινικές έρευνες για Κούμα και ΚΟΕ

Σε… ανακριτικό στάδιο βρίσκεται αριθμός υποθέσεων που διερεύνησε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού. ΤΟΥ…

4 months ago