ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έφεση Βασιλειάδη για απόφαση προσωποκράτησης από ρωσικό Δικαστήριο – Υποστηρίζουν ότι νομιμοποίησε 1 δις ευρώ των «Κύπριων» αδερφών Ανανίεφ

Πρόσφατες μνήμες σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τον ρόλο εταιρειών εγγεγραμμένων στο νησί μας, ξυπνά η απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας (11/10) για σύλληψη και προσωποκράτηση του Κύπριου μεγαλοδικηγόρου Χριστόδουλου Βασιλειάδη (στην απουσία του).

Του Φάνη Μακρίδη

Η απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου της περιοχής Μπασμάνι της ρωσικής πρωτεύουσας έχει να κάνει με υπό διερεύνηση αδίκημα σε βάρος του κ. Βασιλειάδη για το ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στο πλαίσιο σοβαρής υπόθεσης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, στην οποία παρουσιάζονται ως ενεχόμενοι δυο Ρώσοι πολιτογραφηθέντες.

Πρόκειται για δυο αδέρφια, τους Αλεξέι και Ντμίτρι Ανανίεφ, οι οποίοι απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα. Αμφότεροι απασχόλησαν την ερευνητική επιτροπή για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις υπό τον Μύρωνα Νικολάτο. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα της επιτροπής στην οποία ήταν επικεφαλής ο πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, γίνονται επισημάνσεις για τα προαναφερθέντα πρόσωπα και εισήγηση προκειμένου οι περιπτώσεις τους να παρακολουθούνται, λόγω των όσων διερευνούσαν οι ρωσικές Αρχές σε βάρος τους από το 2016.

Πέραν των πιο πάνω, οι Ρώσοι ποινικοί ανακριτές έχουν βάλει για τα καλά στο κάδρο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες, οι οποίες βάσει των ευρημάτων τους διαδραμάτισαν ρόλο για να διακινηθούν παρανόμως τεράστια χρηματικά ποσά.

Η όλη υπόθεση, διόλου απλή είναι, ενώ αποτελεί αντικείμενο δημοσιευμάτων από την περασμένη Τετάρτη, όταν το ρωσικό δικαστήριο είχε εξετάσει αίτημα των εισαγγελικών Αρχών της ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να εκδοθεί διάταγμα προσωποκράτησης του Κύπριου δικηγόρου για χρονικό διάστημα δυο μηνών από τη στιγμή της σύλληψής του, για διευκόλυνση των ερευνών στο πλαίσιο της υπόθεση «Μπάσφορ».

Εφεσίβαλε
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Μπασμάνι για προσωποκράτηση του κ. Βασιλειάδη, ο τελευταίος είχε τοποθετηθεί στη λίστα εκζητούμενων προσώπων στις 20 Ιουλίου του 2023 από τις ρωσικές Αρχές, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου τοποθετήθηκε στη διεθνή λίστα καταζητούμενων.

Οι εισαγγελικές Αρχές τον θεωρούν ως ύποπτο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή άλλων προσώπων, αδίκημα που σε περίπτωση καταδίκης επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία χρόνια. Γι΄ αυτό τον λόγο ζήτησαν από το Δικαστήριο όπως με τη σύλληψή του ή την έκδοσή του στη ρωσική Ομοσπονδία, κρατηθεί για περίοδο δυο μηνών, προκειμένου να μην επηρεάσει τις έρευνες για την υπόθεση.

Δικηγόρος που εκπροσώπησε τον κ. Βασιλειάδη ανέφερε ότι το μαρτυρικό υλικό δεν επαρκεί για να καταδείξει ότι ο κ. Βασιλειάδης έχει σχέση με το υπό διερεύνηση αδίκημα για το οποίο εκζητείται. Ωστόσο, το Δικαστήριο διαφώνησε και ενέκρινε το αίτημα, παρ΄ όλο που έλαβε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του Κύπριου δικηγόρου και τις προσωπικές του περιστάσεις.

Πάντως, η υπεράσπιση του γνωστού Κύπριου νομικού εφεσίβαλε την απόφαση άμεσα (είχε περιθώριο τριών ημερών να το πράξει). Προσπαθήσαμε σε τρεις περιπτώσεις τις τελευταίες δυο ημέρες να επικοινωνήσουμε με τον κ. Βασιλειάδη. Οι κλήσεις μας δεν απαντήθηκαν.

Νομικοί κύκλοι που μίλησαν μαζί μας, χαρακτηρίζουν σχεδόν αδύνατο το ενδεχόμενο έκδοσης του κ. Βασιλειάδη από τις κυπριακές Αρχές στη Ρωσία. Επικαλούνται το γεγονός ότι ο κ. Βασιλειάδης είναι Κύπριος υπήκοος, αλλά και ότι με την μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την αποχώρηση της Ρωσίας από διεθνή σώματα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν εκδίδονται εύκολα πρόσωπα στην αχανή χώρα. Επικαλούνται, μάλιστα, δικαστικές αποφάσεις. Την ίδια στιγμή βάσει επίσημης ενημέρωσης που είχαμε από τις κυπριακές διωκτικές Αρχές, μέχρι και τη Δευτέρα (16/10/2023) δεν είχε γίνει κάποιο σχετικό αίτημα από την Ρωσία που να αφορά τον κ. Βασιλειάδη.

 

Κυπριακές εταιρείες
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ITAR TASS ο ρωσικές Αρχές άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση στις 4 Μαΐου 2016. Τότε άρχισε να εξετάζεται η παράνομη απόκτηση ενός κρατικού τεμαχίου γης στην Αγία Πετρούπουλη από την εταιρεία Basfor LLC. Όπως φαίνεται από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ρωσικές Αρχές θεωρούν πως η Κύπρος διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο.

Οι έρευνες τους, σύμφωνα και με δημοσιεύματα, οδήγησαν στην εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου εταιρεία, Fintailor Investments Limited. Η τελευταία ιδρύθηκε, σύμφωνα πάντα με τις ρωσικές Αρχές, από τον Kirill Lyushinsky και είχε ως στόχο να παρέχει ευρύ φάσμα επενδύσεων σε αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προηγουμένως, η εν λόγω επιχειρηματική οντότητα ονομαζόταν MONGAMNI INVESTMENTS LIMITED.

Οι αρχές της χώρας της αρκούδας έχουν λάβει μέτρα εναντίον του κ. Lyushinsky, καθώς και σε βάρος ενός άλλου επιχειρηματία, του Oleg Mikhalev. Ο τελευταίος παρουσιάζεται να έχει συμμετοχή ως διευθυντής σε έξι τουλάχιστον επενδυτικές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο νησί μας.

Ρωσικά ΜΜΕ, που εμφανίζονται να έχουν πηγές από τις εισαγγελικές Αρχές της Ρωσίας, υποστηρίζουν ότι η υπόθεση συνδέεται άμεσα με υπεξαίρεση ποσού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την τράπεζα Promsvyazbank, η οποία είχε ως κύριους μέτοχους τους αδελφούς Dmitry και Alexei Ananyev. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, είχαν σχέση με την Fintailor Investments Limited, κάτι που ωστόσο διέψευσε στο παρελθόν δικηγόρος της εταιρείας.

Οι Dmitry και Alexei Ananyev από το 2017, οπότε απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα, καταζητούνταν στην πατρίδα τους. Μάλιστα, το πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου, σημείωνε επί λέξει για τον Alexei Ananyev: «Τελεί σήμερα υπό ποινική δίωξη στη Ρωσία για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες. Η ύπαρξη κατηγορητηρίου κατά του κ. Ananyev και η σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία που τον αφορά στη Ρωσία, δεν αποτελεί τώρα λόγο για να του αποστερηθεί η ιδιότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας {…}. Η εξέλιξη της υπόθεσης, όμως, θα πρέπει να παρακολουθείται καθότι σε περίπτωση καταδίκης του για διάπραξη ποινικού αδικήματος δύναται να εξεταστεί θέμα αποστέρησης {…}».

Το 2017 η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακάλεσε την άδεια της Promsvyazbank και το 2018 την κρατικοποίησε. Διεθνώς η δίωξη των αδερφών Ananyev αποδόθηκε σε πολιτικά κίνητρα του Κρεμλίνου.

Η Kommersant για την υπόθεση
Η καθημερινή ρωσική εφημερίδα Kommersant, η οποία εξειδικεύεται σε θέματα οικονομίας και πολιτικής, κάλυψε με εκτενές ρεπορτάζ τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση. Αναφέρει ότι τον περασμένο Απρίλιο συνελήφθησαν τέσσερα πρόσωπα γι΄ αυτή την υπόθεση. Αυτά τα άτομα (κατονομάζονται) από τον Αύγουστο φέρονται να κρατούνται υπό περιοριστικούς όρους μόνο, κάτι που αποδίδεται στη συνεργασία τους με τις Αρχές, αν και οι δικηγόροι τους αρνούνται για την ώρα κάτι τέτοιο.

Η Kommersant γράφει ότι η κυρίως υπόθεση αφορά υπεξαίρεση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την Promsvyazbank. Και προσθέτει: “Τα αδέρφια Dmitry και Alexei Ananyev, που είναι στη διεθνή λίστα καταζητούμενων, κατηγορούνται για μεγάλης κλίμακας υπεξαίρεση {…} η νομιμοποίηση των εσόδων έγινε από Κύπριο δικηγόρο, τον επικεφαλής του γραφείου Christodoulos G. Vassiliades Co LLC, Χριστίδουλο Βασιλειάδη και τον ιδρυτή της επενδυτικής Fintailor Investments Limited, Kirill Lyushinsky. Ένα από τα ακίνητα που αγοράστηκαν από τα κλεμμένα κεφάλαια, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι το ξενοδοχείο πολυτελείας «Helios», που βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο Primorsky στην Αγία Πετρούπολη. Ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου είναι η κυπριακή εταιρεία Ayira Trade & Invest limited, που φέρεται να είναι θυγατρική της εταιρείας Promsvyazcapital των αδερφών Dmitry και Alexei Ananyev. Στο πλαίσιο της διερεύνησης το Δικαστήριο δέσμευσε το 60% των μετοχών του κεφαλαίου της Helios Hotel LLC και της Helios LLC. {…} Τον Δεκέμβριο του 201, τέσσερις ώρες πριν από την ανακοίνωση της κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, για αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος των αδερφών Ananyev, απέσυραν κεφάλαιο 87 δισεκατομμυρίων ρουβλιών από την τράπεζα και το μετέφεραν στην Κύπρο υπό τη μορφή αγοραστικού κεφαλαίου για ομόλογα {…}».

 

Ο Παρατηρητής

Recent Posts

Γεγονός ο προαναγγελθέντας «γάμος» Κύπρου-ΗΠΑ για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος – Δεν προκύπτει θέμα με Τσιρίδου και κυρώσεις

Αυτό που ήταν εμφανές από τον Απρίλιο του 2023 μετά τις μαζικές αμερικανοβρετανικές κυρώσεις σε…

1 month ago

Πρόνοια παρακολούθησης δημοσιογράφων έστω υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου με τις βασικές του πρόνοιες, όπως…

2 months ago

Έπεσε η αυλαία μια δημοσιογραφικής μάχης που έδινα από τα τέλη του 2020

Την περασμένη εβδομάδα έπεσε η αυλαία μιας δημοσιογραφικής μάχης που έδινα τα τελευταία χρόνια. Το…

2 months ago

«Όχι» Ανωτάτου σε έξι πρόσωπα για περιεχόμενο επικοινωνίας που εμπλέκει και πρώην υπουργό

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χθες το πρωί αίτημα έξι φυσικών προσώπων και της δικηγορικής εταιρείας…

3 months ago

Επιμένουν ότι τα πυροβόλα της ΕΦ κατέληξαν στην Ουκρανία – «Είχαν σταματήσει την τουρκική επέλαση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας»

Τα ρυμουλκούμενα πολυβόλα που πώλησε το περασμένο καλοκαίρι η Κυπριακή Δημοκρατία και –στη βάση παραφιλολογίας-…

3 months ago

Στο ΤΑΕ Αρχηγείου μαρτυρίες και για το άθλημα του τζούντο – Ποινικές έρευνες για Κούμα και ΚΟΕ

Σε… ανακριτικό στάδιο βρίσκεται αριθμός υποθέσεων που διερεύνησε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού. ΤΟΥ…

3 months ago