Featured

Πώς έγινε Κύπρια η σύζυγος του Ρώσου κροίσου της Σπαρτάκ και της Lukoil -‘Λόγω καλών σχέσεων με τον πελάτη…’ -docs

Η ιστοσελίδα μας δίνει συνέχεια στη δημοσιοποίηση αποκαλυπτικών πληροφοριών σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις.

Του Φάνη Μακρίδη

Κι αυτό στην προσπάθειά μας να σχηματίσει εικόνα ο Κύπριος πολίτης για την ευκολία με την οποία παραχωρούνταν διαβατήρια (βλ. συνοπτικές διαδικασίες που ακολουθούνταν), με αποτέλεσμα να εκτεθούμε διεθνώς και να κινδυνεύουμε με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, λοιπόν, δημοσιεύουμε πληροφορίες για την πολιτογράφηση της Ζαρέμα Σαλίκοβα και των τριών παιδιών της. Η κα Σαλίκοβα είναι σύζυγος του δισεκατομμυριούχου Λεονίντ Φεντούν. Ο 65χρονος επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης της Σπαρτάκ Μόσχας, ενώ κατέχει το 9,2% των μετοχών της πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil. Η περιουσία του ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2015 ήταν στη 284η θέση της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Εντός δέκα μηνών
Όπως προκύπτει από στοιχεία που συγκεντρώσαμε από δημοσιογραφικές πλατφόρμες ενημέρωσης, η κα Σαλίκοβα που διετέλεσε και διευθυντικό στέλεχος της Σπαρτάκ (παραιτήθηκε τον περασμένο Μάιο), πολιτογραφήθηκε Κύπρια εντός περιόδου ενός έτους.

Όπως προκύπτει από e-mail υπαλλήλων εταιρείας του κ .Φεντούν, η σύζυγός του Ζαρέμα Σαλίκοβα αιτήθηκε απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου για την ίδια και τα παιδιά της τον Οκτώβριο του 2017 και το απέκτησε σε περίοδο εντός 10 μηνών, τον Αύγουστο του 2018.

E-mail τον Οκτώβριο του 2017, στο οποίο επισυνάπτεται η οικονομική πρόταση κυπριακής εταιρείας προκειμένου να αναλάβει την αίτηση πολιτογράφησης της κας Σαλίκοβα.

Κυπριακή εταιρεία: ‘Λόγω των καλών σχέσεων με τον πελάτη’
Ανάμεσα στα στοιχεία που εντοπίσαμε είναι και η πρόταση εταιρείας στην Κύπρο που εξυπηρετεί πελάτες από το εξωτερικό.

Η εν λόγω κυπριακή εταιρεία πρόσφερε συμβόλαιο στην κα Σαλίκοβα, προκειμένου να κάνει για λογαριασμό της τις διευθετήσεις για τα τέσσερα διαβατήρια (της ίδιας και των παιδιών της) έναντι ενός ποσού 40.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Αυτή η χρέωση δεν ήταν η πάγια αφού η εταιρεία εξηγεί στο e-mail πως προσφέρεται αυτή η εξαιρετικά καλή τιμή «λόγω των καλών σχέσεων με τον πελάτη».

Η κυπριακή εταιρεία εμφανίζεται σε έγγραφο να κάνει καλύτερη τιμή στην κα Σαλίκοβα για το θέμα πολιτογράφησης της ίδιας και των τριών παιδιών της. Εϊναι ξεκάθαρο ότι η κυπριακή εταιρεία συνεργάστηκε στο παρελθόν με εταιρεία συμφερόντων του κ. Φεντούν (ολόκληρη η συμφωνία δημοσιεύεται αυτούσια στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος)

Είναι ξεκάθαρο πως οι υπάλληλοι του κ. Φεντούν αποτάθηκαν κι άλλες φορές στην κυπριακή εταιρεία, προκειμένου να διεκπεραιώσει διαδικασίες για έκδοση κυπριακών διαβατηρίων.

Στο εν λόγω συμβόλαιο, μέρος του οποίου παρουσιάζουμε, προνοείται και η καταβολή ακόμη 9.550 ευρώ, χρήματα που αφορούν έξοδα για τη διαδικασία έκδοσης των διαβατηρίων (αίτηση για απόκτηση υπηκοότητας, έκδοση πιστοποιητικών απόκτησης υπηκοότητας, έκδοση διαβατηρίων κτλ.).

Με απλά λόγια, μια πολύ καλοστημένη επιχείρηση…

Το e-mail από το γνωστό δικηγορικό της Λεμεσού
Τα e-mail που εξασφαλίσαμε, φανερώνουν πως στη συνέχεια μπήκε στο παιχνίδι δικηγορικό γραφείο.

Ηλεκτρονικό μήνυμα από Κύπρια δικηγόρο που εργάζεται για λογαριασμό πολύ γνωστής φίρμας νομικών υπηρεσιών στη Λεμεσό (ελέγχεται από τις κυπριακές Αρχές, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας), ημερομηνίας 27 Αυγούστου 2018, ενημέρωνε υπάλληλο του κ. Φεντούν ότι είχε σταλεί γράμμα έγκρισης της υπηκοότητας της κας Σαλίκοβα. Η Κύπρια δικηγόρος σημείωσε: «Θα προχωρήσουμε με την πληρωμή των 5.000 ευρώ για την έκδοση του πιστοποιητικού πολιτογράφησης».

Στο e-mail (Αύγουστος 2018) παρουσιάζεται Κύπρια δικηγόρος γνωστής νομικής φίρμας της Λεμεσού να πληροφορεί ότι εγκρίθηκε η αίτηση πολιτογράφησης της κας Σαλίκοβα και των παιδιών της. Υπάλληλος συμφερόντων της οικογένειας του κ. Φεντούν εκφράζει τον ενθουσιασμό της: «Ζήτω! Τώρα είναι Κύπρια και η Ζαρέμα»

Το πιο πάνω e-mail είχε προωθηθεί από υπάλληλο εταιρείας του κ. Φεντούν σε άλλον συνάδελφο, με την εξής σημείωση: «Ζήτω! Τώρα είναι Κύπρια και η Ζαρέμα». Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει: Ποιος άλλος έγινε Κύπριος;

Διαμέρισμα γνωστής εταιρείας στην παραλιακή πόλη
Επιπλέον, από την αλληλογραφία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, ξεχωρίζει ηλεκτρονικό μήνυμα από δικηγορική φίρμα της Λεμεσού με τριψήφιο αριθμό πολιτογραφήσεων. Σ΄ αυτό το e-mail επισυνάπτεται έγγραφο με το οποίο πιστοποιείται πως η κα Σαλίκοβα αγόρασε διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων στη Λεμεσό από γνωστή κατασκευαστική εταιρεία, έναντι 2.000.000 ευρώ (γνωστό κτηριακό συγκρότημα), στο πλαίσιο των όρων που έπρεπε να πληροί για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας.

 

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα από γνωστό δικηγορικό γραφείο της Λεμεσού, γίνεται αναφορά στην ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στο όνομα της κας Σαλίκοβα.
Το δικηγορικό γραφείο αναφέρει στο εν λόγω έγγραφο πως η μόνιμη κατοικία της κας Σαλίκοβα είναι στη Λεμεσό και πως διαμένει στο διαμέρισμα που αγόρασε.

Τα στοιχεία και η δημοσιοποίησή τους
Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία διαθέσιμα για τις πολιτογραφήσεις και το στάτους αλλοδαπών που απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο.

Ο τρόπος που τυγχάνει χειρισμού το όλο ζήτημα από την πολιτεία, δεν ευνοεί τον δημοσιογραφικό έλεγχο. Είναι ενδεικτικό ότι το ενδιάμεσο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τις κυπριοποιήσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν ήταν διαφωτιστικό, αφού ήταν λογοκριμένο με μαύρες λωρίδες πάνω από ονόματα.

Ωστόσο, όπως αποδείξαμε και με την έρευνά μας από το περασμένο Φθινόπωρο, υπάρχει η δυνατότητα άντλησης στοιχείων από άλλες αξιόπιστες πηγές. Θα επανέλθουμε.

 

 

 

Ο Παρατηρητής

Recent Posts

Γεγονός ο προαναγγελθέντας «γάμος» Κύπρου-ΗΠΑ για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος – Δεν προκύπτει θέμα με Τσιρίδου και κυρώσεις

Αυτό που ήταν εμφανές από τον Απρίλιο του 2023 μετά τις μαζικές αμερικανοβρετανικές κυρώσεις σε…

1 month ago

Πρόνοια παρακολούθησης δημοσιογράφων έστω υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου με τις βασικές του πρόνοιες, όπως…

2 months ago

Έπεσε η αυλαία μια δημοσιογραφικής μάχης που έδινα από τα τέλη του 2020

Την περασμένη εβδομάδα έπεσε η αυλαία μιας δημοσιογραφικής μάχης που έδινα τα τελευταία χρόνια. Το…

2 months ago

«Όχι» Ανωτάτου σε έξι πρόσωπα για περιεχόμενο επικοινωνίας που εμπλέκει και πρώην υπουργό

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χθες το πρωί αίτημα έξι φυσικών προσώπων και της δικηγορικής εταιρείας…

3 months ago

Επιμένουν ότι τα πυροβόλα της ΕΦ κατέληξαν στην Ουκρανία – «Είχαν σταματήσει την τουρκική επέλαση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας»

Τα ρυμουλκούμενα πολυβόλα που πώλησε το περασμένο καλοκαίρι η Κυπριακή Δημοκρατία και –στη βάση παραφιλολογίας-…

3 months ago

Στο ΤΑΕ Αρχηγείου μαρτυρίες και για το άθλημα του τζούντο – Ποινικές έρευνες για Κούμα και ΚΟΕ

Σε… ανακριτικό στάδιο βρίσκεται αριθμός υποθέσεων που διερεύνησε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού. ΤΟΥ…

3 months ago